Kari (nebo klasicky curry), je obecný název jídla, který najdete v mnoha kuchařkách, online receptech a foodblozích. Indické kari, thajské kari, malajské kari, japonské kari. Kari na jaké si si jen vzpomenete.
Ingredience v kari, od směsí koření až po hotové jídlo, se mezi krajinami liší. Doma v Malajsii dokonce i mezi kulturami. Když jsme před několika lety byli na večeři u naší známé z Malajsie, která je ale Indka, sice použila stejnou jakou používáme my, ale výsledné kuřecí kari chutnalo úplně jinak než rodinný recept. Do pasty přidala velké množství dalších aromat, od badyánu po chilli a kari tak bylo mnohem více herbální.
Kari pasta je dar z nebes, která nevyžaduje znalost pokročilé alchymie, aby jste silná aromata v kari správně vybalancovali. Babička prý kari pastu připravovala ještě tradičním způsobem v hmoždíři. Já jsem viděl jen míchání na přání na trhu. Stačilo říct jaký typ kari a pro kolik osob.
Video recept na našem Instagramu
S kari pastou si můžete vytvořit jídlo dle libosti, ať už s masem nebo vegetariánské. Dnes zůstaneme při vegetariánské verzi.
Vegetariánské kari
Ingredience: |