Co bylo dnes k obědu? Naše oblíbené vepřové maso ve sladkokyselé omáčce Lee Kum Kee Sweet & Sour.
Na co si dát při přípravě pozor:
- Maso nakrájejte na menší kousky (které je snadné jíst i hůlkama). Po smažení by mělo být maso zvenku křupavé ale nemělo by vyschnout.
- Zelenina by v hotovém jídle měla zůstat křupavá a zachovat si svojí přirozenou chuť. V omáčce jí chcete jen prohřát, ne uvařit.
- Výsledné jídlo by mělo být mírně sladké s osvěžující kyselinkou. My dáváme přednost konzervovanému ananasu. Pokud použijete čerstvý, vybírejte zralý ale ne přezrálý.
- Jídlo podávejte horké. Vynikne tak jeho čerstvá ovocná chuť. Po vychladnutí začne být lepkavé.
Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce
Ingredience (2-3 porce)
- 300 g vepřového masa (nakrájeného na kousky asi 0,5 cm hrubé)
- 1 balení omáčky Lee Kum Kee Sweet & Sour, smíchané s 1 polévkovou lžící (15 ml) vody
- 1/2 lžíce oleje
- 4-5 lžic bramborového škrobu
- olej na smažení
Zelenina nakrájená na kostky:
- 1 cibule
- 80 g červené kapie
- 80 g zelené kapie
- 80 g ananasu (konzervovaný a scezený, např. značka Dole Gold)
Marináda:
- 1 lžička světlé sójové omáčky
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička bramborového škrobu
- 1/2 vejce velikosti “L”, nebo 1 vejce velikosti “S” (lehce rozšlehané)
Postup
- Vložte vepřové maso do mísy, zalijte marinádou a dobře promíchejte. Nechte odležet alespoň 20 minut.
- V hrnci rozehřejte olej na 200°C.
- Do čisté mísy nasypte bramborový škrob a marinované vepřové kousky v něm obalte. Před smažením v oleji odstraňte z kousků přebytečný škrob.
- Vepřové maso smažte 5–7 minut nebo dozlatova. Po osmažení vyjměte a položte na papírový ubrousek aby jste odstranili přebytečný olej.
- Nepovinné vylepšení “Dvojité smažení - Double frying”: Jakmile usmažíte všechno maso, zahřejte olej na 200 °C a všechny kousky znovu smažte dalších 30 sekund. Dvojité smažení prodlouží jejich křupavost.
- Na pánvi přidejte 1/2 lžíce oleje a opečte na něm cibuli asi minutu. Poté přidejte kapii a na konec ananas. Za stálého míchání opékejte další 2-3 minuty. Vyjměte zeleninu z pánve.
- Do pánve nalijte omáčku Lee Kum Kee a nechte ji 30 sekund mírně provařit až se objeví bublinky.
- Přidejte do horké omáčky maso a zeleninu a dobře promíchejte aby byly všechny kousky dobře pokryty.
- Podávejte horké s bílou rýží.
|