🎄Šťastné a Veselé: Objednávky které přijmeme po 19.12 Vám odešleme nebo připravíme k vyzvednutí 30.12.

🧑‍🎄 Doručení do Vánoc: Aby Vaše objednávka dorazila do Vánoc objednejte do půlnoci 18.12.

Snadný oběd: Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce

2 minut čtení

Easy Lunch: Sweet and sour pork

Co bylo dnes k obědu? Naše oblíbené vepřové maso ve sladkokyselé omáčce Lee Kum Kee Sweet & Sour.

Na co si dát při přípravě pozor:

  • Maso nakrájejte na menší kousky (které je snadné jíst i hůlkama). Po smažení by mělo být maso zvenku křupavé ale nemělo by vyschnout.
  • Zelenina by v hotovém jídle měla zůstat křupavá a zachovat si svojí přirozenou chuť. V omáčce jí chcete jen prohřát, ne uvařit.
  • Výsledné jídlo by mělo být mírně sladké s osvěžující kyselinkou. My dáváme přednost konzervovanému ananasu. Pokud použijete čerstvý, vybírejte zralý ale ne přezrálý.
  • Jídlo podávejte horké. Vynikne tak jeho čerstvá ovocná chuť. Po vychladnutí začne být lepkavé.

    Vepřové kousky ve sladkokyselé omáčce


    Ingredience (2-3 porce)

    • 300 g vepřového masa (nakrájeného na kousky asi 0,5 cm hrubé)
    • 1 balení omáčky Lee Kum Kee Sweet & Sour, smíchané s 1 polévkovou lžící (15 ml) vody
    • 1/2 lžíce oleje
    • 4-5 lžic bramborového škrobu
    • olej na smažení

    Zelenina nakrájená na kostky:

    • 1 cibule
    • 80 g červené kapie
    • 80 g zelené kapie
    • 80 g ananasu (konzervovaný a scezený, např. značka Dole Gold)

    Marináda:

    • 1 lžička světlé sójové omáčky
    • 1/4 lžičky soli
    • 1 lžička bramborového škrobu
    • 1/2 vejce velikosti “L”, nebo 1 vejce velikosti “S”  (lehce rozšlehané)

    Postup

    1. Vložte vepřové maso do mísy, zalijte marinádou a dobře promíchejte. Nechte odležet alespoň 20 minut.
    2. V hrnci rozehřejte olej na 200°C.
    3. Do čisté mísy nasypte bramborový škrob a marinované vepřové kousky v něm obalte. Před smažením v oleji odstraňte z kousků přebytečný škrob.
    4. Vepřové maso smažte 5–7 minut nebo dozlatova. Po osmažení vyjměte a položte na papírový ubrousek aby jste odstranili přebytečný olej.
    5. Nepovinné vylepšení “Dvojité smažení - Double frying”: Jakmile usmažíte všechno maso, zahřejte olej na 200 °C a všechny kousky znovu smažte dalších 30 sekund. Dvojité smažení prodlouží jejich křupavost.
    6. Na pánvi přidejte 1/2 lžíce oleje a opečte na něm cibuli asi minutu. Poté přidejte kapii a na konec ananas. Za stálého míchání opékejte další 2-3 minuty. Vyjměte zeleninu z pánve.
    7. Do pánve nalijte omáčku Lee Kum Kee a nechte ji 30 sekund mírně provařit až se objeví bublinky.
    8. Přidejte do horké omáčky maso a zeleninu a dobře promíchejte aby byly všechny kousky  dobře pokryty.
    9. Podávejte horké s bílou rýží.

    Předchozí Další