Odesíláme do 🇨🇿 🇸🇰 🇩🇪 🇦🇹 🇵🇱 🇭🇺 !

Sladkokyselá vepřová žebírka k lunárnímu novému roku

2 minut čtení

Sweet & Sour Pork Ribs for LNY

Společná rodinná večeře na Lunární Nový Rok (團圓飯) je pro čínské rodiny považována za nejdůležitější v roku. Když jsem vyrůstala, byli sladkokyselá vepřová žebírka z ní jedním z mých oblíbených jídel. Aby dostali svůj lesklý vzhled a vyváženou chuť, jejich příprava obvykle zahrnuje karamelizaci kamenného cukru (炒糖色). Tato technika je trochu pokročilá, v průběhu let mi dost krát nevyšla, takže jsem se i dnes rozhodla ji přeskočit a uvařit snadnější variantu.

Sladkokyselá vepřová žebírka



Ingredience (3-4 porce)

  • 15 g zázvoru (oloupaný a nakrájený na tenké plátky)
  • 7 stroužků česneku (celých a oloupaných)
  • 2 jarní cibulky
  • 750 g vepřových žebírek (loin ribs, žebra od pečeně)
  • 1 lžíce oleje
  • 450 ml vody
  • 70 g kamenného cukru nebo 65 g bílého cukru
  • špetka soli

Octová směs:

  • 4 lžíce černého octa  
  • 1 lžíce běžné světlé sójové omáčky (u nás i bez lepku )
  • 1 čajová lžička tmavé sójové omáčky

Postup

  1. Zalijte žebra v hrnci studenou vodou tak, aby byla úplně ponořená a vařte na střední teplotě.
  2. Vysrážené nečistoty odstraňte a nechte žebra ještě 2 minuty vařit v mírně vroucí vodě.
  3. Žebra vyjměte, opláchněte je od nečistot vodou a sceďte.
  4. Na středním plameni zahřejte lžíci oleje a vraťte žebra do hrnce.
  5. Opékejte je ze všech stran, dokud nebudou na povrchu lehce hnědá.
  6. Přidejte plátky zázvoru, česnek a jarní cibulku. Pokračujte v opékání dokud aromatické ingredience neuvolní svou vůni.
  7. Přilijte octovou směs a osolte.
  8. Přidejte kamenný cukr nebo bílý cukr a zalijte horkou vodou.
  9. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil a přiveďte k varu.
  10. Hrnec přikryjte a nechte vařit 30 minut na středně nízké teplotě.
  11. Z hrnce vyjměte zázvor, česnek a jarní cibulku. Nevadí, když pár kousků v hrnci zůstane.
  12. Zvyšte teplotu na středně vysokou a žebra vařte dokud zbývající tekutina nezredukuje a nezhoustne, asi 10-15 minut.
  13. Před podáváním můžete posypat opečenými sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte s bílou rýží.
Předchozí Další